norodności i składników odżywczych. Co więcej, wiele z nich nie wymaga umiejętności kulinarnych. Szybko można przygotować coś naprawdę smacznego i oczywiście zdrowego. Przepisy wegańskie i wegetariańskie łączą w sobie bogactwo smaków i składników, których organizm potrzebuje.
Wszystko zależy od pomysłowości kucharza: musi
Przepisy wegańskie są to przepisy kulinarne osób, które jako styl życia wybrały weganizm. Osoby te rezygnują ze spożywania mięsa i ryb, oraz pochodzących od zwierząt: mleka, jajek, miodu.
Kuchnia wegańska mimo tych ograniczeń może być smaczna i zdrowa. Wszystko zależy od pomysłowości kucharza: musi on bardzo starannie zbilansować składniki potrzebne organizmowi osoby na diecie wegańskiej.
Przepisy wegetariańskie unikają wykorzystywania do przyrządzania posiłków nie tylko mięsa, ale także ryb oraz owoców morza. Przepisy te wykluczają także stosowanie w kuchni wegetariańskiej żelatyny lub smalcu.
Ale jest za to mnóstwo wspaniałego
Bycie weganinem to świadoma rezygnacja z produktów pochodzenia odzwierzęcego. Czy jednak wymaga ona aż tak wielkich poświęceń, o jakich często się mówi? Niekoniecznie. A najlepiej wiedzą o tym osoby, które na co dzień wykorzystują przepisy wegańskie. Nie ma w nich mięsa, mleka, czy jajek. Ale jest za to mnóstwo wspaniałego smaku. Kuchnia wegańska jest zresztą niesamowicie aromatyczna i apetyczna. A same przepisy, podobnie, jak przepisy wegetariańskie, łatwe w przygotowaniu. Ten, kto spróbował, wie najlepiej.