wikłań metabolicznych. Nigdy jakoś szczególnie nie lubiłam aktywności fizycznej, ale przełamałam się - zaczęłam dużo spacerować, liczyć kroki. Dietetyk zasugerował również diametralną zmianę sposobu odżywiania. Zaproponował rezygnację z mięsa i dał do zrozumienia, że podstawą ma być kuchnia wegańska. Zaczęłam przeglądać sieć i znalazłam tam fantastyczne przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie. Korzystam z nich na co dzień, schudłam już prawie 20 kg, czuję się fantastycznie i mam ochotę na więcej!
W krótką chwilę można wyczarować w
Warzywa kryją w sobie prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Aby się o tym przekonać, warto sięgnąć po przepisy wegańskie, czy chociażby wegetariańskie. Zarówno jedne, jak i drugie rezygnują z mięsa na rzecz darów natury, przy czym przepisy wegetariańskie pozwalają stosować krowie mleko, czy miód. A jakie przepisy tu królują? Przede wszystkim zapiekanki. Kuchnia wegańska pełna jest pomysłów na łączenie warzyw i zapiekanie ich między innymi pod kołderką z mleczka koksowego. W krótką chwilę można wyczarować w ten sposób wspaniałe danie.
Istota weganizmu
Wegetarianizm to powszechnie znana metoda odżywiania i przepisy wegetariańskie są wszechobecne, lecz weganizm nie jest już tak dobrze znany. Sama idea odżywiania się na bazie roślinnej nie jest nowa, bo znana już była w czasach antycznych. Dziś przepisy wegetariańskie są chętnie stosowane w kuchniach na całym świecie. I coraz częściej również przepisy wegańskie, choć kuchnia wegańska wymaga starannego planowania posiłków, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość składników niezbędnych do pracy serca i całego układu krążenia, do zapewnienia stałej i właściwej ciepłoty ciała i właściwego działania układu oddechowego, itd.